Oogschaduw(en)

Sommige mensen gebruiken alleen een foundation. Anderen niks meer dan een concealertje links en rechts en weer anderen hijsen hun hele face in de steigers en laten vooral de ogen niet ongemoeid. Onder deze laatste categorie val ik zelf maar dit wisten jullie natuurlijk allang.

Oogschaduw aanbrengen. Het lijkt zo makkelijk bij een ander maar wanneer je zelf aan de slag gaat en een mooie look wilt maken op de twee stukjes canvas onder je wenkbrauwen is het soms best nog een dingetje. Teveel huid, te weinig huid, te borstelige wenkbrauwen, te weinig wenkbrauw. Het is eigenlijk nooit zo als dat je ziet op het voorbeeld waarop je je look wilt inspireren.

Ik blijf het ook maar zeggen, eigenlijk is kopiëren ook nooit een goed idee. Dit valt altijd maar dan ook altijd tegen. Waarom? Omdat jij degene niet bent die jij als voorbeeld neemt en hoogstwaarschijnlijk is de foto die je als voorbeeld neemt ook nog eens flink bewerkt waardoor het al helemaal een illusie is geworden.

Maar, als veel dan nep is, hoe kun je dan wel een voorbeeld nemen aan de beelden die jij zo mooi vindt? Nou beste mensen dat kan wanneer je je niet zozeer focust op de omhooggetrokken wenkbrauw en het gladgestreken ooglid als juist wel op het kleurgebruik en de technieken die werden toegepast bij het model. Want daar kun je juist een heleboel aan hebben!

Om jou de mooiste look te laten maken en helemaal uit je dak te gaan van je look zet ik voor jou een paar tips op een rijtje. Hier komen ze 😊

De Oogschaduw an sich is natuurlijk een van de belangrijkste dingen waar jouw ooglook om gaat draaien. Dat dit hand in hand gaat met een primer las je in mijn eerdere blog Primer: net als een echte schilder waarin ik uiteenzet waarom dit het geval is.

Behalve paletten is er natuurlijk een enorme hoeveelheid aan keuze qua oogschaduw. Bijvoorbeeld:

 • Oogschaduwsticks – crèmig waardoor ze gemakkelijk over je oog glijden. Voordeel; snel en uitsmeerbaar. Nadeel: gaat snel in plooitjes zitten en we weten allemaal wel hoe gelukkig we hiervan worden: niet ☹
 • Oogschaduwcrème; in tubetjes, potjes of gloss-achtige verpakkingen. Vaak zit een shiny shadow in zo’n uitvoering. Hierin zijn de opties in kwaliteit iets rianter want er zijn echt wel soorten die goed blijven plakken en niet meteen in elke huidplooi kruipen. (Het is toch ook wat. Als baby moest je moeder om je huidplooien denken en als oudere en volwassene moet je er zelf om denken… *zucht*) Goed laten drogen voordat je met je ogen gaat staan te knipperen is een must. En hierop blijven wachten op je stoel met gesloten ogen ook. Want je wilt niet met dichte ogen ook nog een blauw oog oplopen natuurlijk.
 • Losse pigmenten: Veel minerale merken alsook de reguliere merken brengen oogschaduw in kleine potjes op de markt. Hierin zit vaak een klein strooidopje waardoor je de oogschaduw kunt doseren. Eerlijk is eerlijk, het is in het begin echt wennen en een heel geklooi wanneer je hiermee kennis maakt. Daar moet je echt even doorheen want vaak zijn de losse poedertjes wel erg mooi in gebruik en is de glans waanzinnig. De poeders brengen in principe niet heel anders aan dan geperste tabletten al moet je iets minder wrijven om de kleur op zijn plek te krijgen. Sommige mensen zweren bij deppen maar dit doe ik persoonlijk niet perse. In elk geval niet bij de matte kleuren. Nog steeds blenden om een mooi egale basis te maken. Wel gebruik ik hiervoor vaak een kleine blend kwast om het mooiste resultaat te krijgen.
 • Paletten zijn handig want hierin zitten vaak alle denkbare kleuren. Dat is een voordeel want je kunt er alle kanten mee op en vaak zitten ze ook in een kleuren-volgorde in het houdertje waardoor ze ton sur ton kunnen worden aanschouwd en gecombineerd. Een groot nadeel is dat je vaak een hele grote groep uitsluit omdat je meestal snel een voorkeur hebt voor kleurgebruik. Liever kies je dan een kleiner palletje waarbij je zeker weet dat je de kleurtjes die erin zitten met elkaar kunt afwisselen. Voor de onwetende of beginnende oogschaduwsmeerster is dat vooral prettig. En ook voor degenen die niet van uitbundig houden of graag binnen hun comfortzone blijven. En ook voor degenen die van snel en niet teveel hoeven kiezen houden.

Kleur bekennen. Eenmaal kennis gemaakt met bijna alle soorten en maten en uitvoeringen is het zaak kleur te bepalen. Maar, hoe doe je dat? Moet je een kleur uitzoeken die bij je ogen past? Moet je een kleurenwiel gebruiken? Moet je doen wat je geadviseerd wordt? Moet je een kleur uitzoeken die in je kleding zit? Ik zeg het je: NEE. Dat hoef je niet. Hoe weet je dan wat je wel moet kiezen? Ik heb daarvoor slechts één strategie en dat is misschien wel de engste voor degenen die voor zekerheid willen gaan: uit-pro-be-ren. Ja mensen. Niks meer en niks minder. Want je weet het niet eerder dan dat je het uitprobeert. En of je dat nou in je eentje doet of tijdens een workshop, in alle gevallen weet je het pas wanneer je het uittest.

Er zijn geen regels en geen wetten op het gebied van kleurgebruik. Het kan heel goed zijn dat sommige kleuren bij jou heel onflatteus staan maar dat weet je pas wanneer je ze probeert. Of natuurlijk kun je op voorhand een hekel aan een kleur hebben. Dan pak je die sowieso ook niet, zelfs niet wanneer de hele wereld bepredikt dat het je gorgeous staat.

Terug naar de inspiratie van dat plaatje wat je ergens tegenkwam. Ik zei het net al, je kunt dit natuurlijk wél als inspiratie gebruiken. Want vind je de look prachtig en de kleuren (onverwacht) mooi staan dan zijn dat momenten die je kunt gebruiken om zelf ook te experimenteren. Deze kleurtjes kun jij ook bij elkaar leggen en kijken of jij het ook mooi vindt staan 😊 De technieken die gebruikt zijn, de manier van aanbrengen. Er is volop inspiratie om ons heen die je op ideeën kunnen brengen of je kunnen aansporen eens buiten je comfortzone te gaan. Dáár zijn zulke afbeeldingen bij uitstek geschikt voor.

Glanzende kleuren. Om de glanzende (losse) kleurtjes op het bewegend ooglid te krijgen moet je goed opletten. Matte en glanzende oogschaduws ‘botsen’ regelmatig. Daarom zijn er een paar handigheidjes waarop je kunt letten wanneer je een glanzende kleur ‘over’ een matte kleur heen wilt brengen en de kleur net zo mooi blijft als in het potje en er niet slechts een ‘waas’ over blijft op je ooglid. Een paar tips:

 • laat ruimte over voor de ‘botsende’ kleur. Wanneer je de primer hebt aangebracht en je begint met invullen met oogschaduw, laat dan het stukje huid “bloot” waar je de glimmer wilt zetten. Of de kleur die je ook nog wilt gebruiken. Zo kan hij meteen aan de primer vast blijven plakken.
 • breng de glanzende kleur aan met je vinger. Vooral minerale producten vinden dit prettig omdat ze door je huidwarmte makkelijker gaan ‘sprankelen’. Ze laten zich zo wat feller zien en komen iets mooier en sprekender tot hun recht. Wanneer je groffe of dikke glitters wilt aanbrengen (bij bijvoorbeeld een party look) doe je dit ook het handigst met je vinger. Zo blijven ze beter plakken; zelfs op een matte kleur.
 • Ga wanneer je de kleur wilt aanbrengen met een plat (rond) kwastje door je vloeibare / smeerbare oogprimer en dep met het kwastje de primer over je oogschaduw daar waar je de glim wilt hebben. Breng daarna deppend met een kwastje de kleur of pigmenten aan. Zo krijgt de pigment opnieuw de kans te plakken aan de primer en komt de kleur mooier uit.

Een finisher of fixeerspray over je hele look (wanneer je klaar bent) houdt de boel uiteindelijk mooi op zijn plek.

Je leest het, overal is een boel keuze in, ook en vooral in oogschaduw. De winkels puilen uit en het internet explodeert van de looks en de mogelijkheden. Door met oogschaduw te spelen kun je wel écht verschil maken in je oogopslag en je gehele look en met verschillende trucs kun je daarin heel veel bereiken net zoals je juist het tegengestelde effect bereikt wanneer je net de verkeerde technieken toepast maar dat bewaar ik voor een andere blog 🙂

Durf vooral te proberen, wanneer je het griezelig vindt om iets nieuws te proberen, doe het dan vooral eerst in de veiligheid van je eigen woonkamer. Steeds iets anders totdat je je er prettig bij voelt. En ach, af en toe moet je gewoon iets onverwachts doen wat dan heel goed uitpakt, zo is het ook weer 😉

Leren is experimenteren ♥

2 reacties op “Oogschaduw(en)”

 1. Goed verhaal en een mooie foto en ……. ik heb weer wat geleerd.
  Inderdaad: oogschaduw met een vinger opbrengen. Ik heb het wel eerder zien doen maar ik was het al weer vergeten. Als je de kleur wat intenser wilt hebben met de vinger i.p.v. met het kwastje opbrengen. Ik begreep van de week niet waarom mijn glanzende oogschaduw niet mooi te zien was op de foto maar dit was een goede tip. Ga ik dus volgende keer uitproberen. En dus ook zorgen dat er al niet een andere matte kleur onder zit.

  Wat fijn deze artikelen van jou. Echt heel leerzaam. Dank je wel.

  Geliked door 1 persoon

  1. 🥰😘 Dankjewel Hetty! Ik vind het leuk om te schrijven! En twee weten altijd meer dan één ❤️ Zo kun je van elkaar leren ☺️🙌🏻

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: