Blushen of Blozen

Bij een blusher kan ik er niets aan doen; ik denk automatisch aan een clown met van die opgetekende wangen. Van die opgetekende rode rondjes en een zonnetje. Al laten we dat zonnetje meestal achterwege tenzij het carnaval is.

Teveel make-up geeft snel een clownesk effect. En vooral, teveel rouge op de wangetjes. Ik zie af en toe iemand lopen waarvan ik denk dat die gewoon letterlijk voorover in haar blushdoos gekukeld is. Zulke felrode wangen heeft die dan. En dan bedoel ik niet omdat de huid zo rood is maar omdat er gewoon twee rode cirkels opgetekend zijn. Maar nogmaals, make-upregels bestaan eigenlijk niet. Je moet ten alle tijden doen wat je mooi vindt. Ongeacht wat de rest van de natie daar wel of niet van vindt. En da’s geen grap.

Rouge werd al gebruikt in de barok tijd (en ver daarvoor trouwens ook al). Daar was het hip om je volledige gelaat zo wit mogelijk te poederen en daar gebruikten ze de blush alsof hun leven er vanaf hing. No blush, no life. Zoiets. Compleet met pruiken en zwarte lijnen als boogjes boven het oog als wenkbrauw. Rode lipjes en vooral, rode wangen. Dat was hot and happening en dat getuigde van status en rijkdom.

Wanneer je zoiets tegenwoordig zou doen werd je weggezet als karikatuur vrees ik. Want het schetst eerder het beeld van Pierrot of clown dan van rijkdom en hippigheid (dat woord is zojuist ontstaan…) Tegenwoordig is het aanbrengen van een mooie blush nog net geen artistiek hoogstandje. Want ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind het verdraaide lastig. Ofwel het pakt te oranje uit, ofwel het is te gepigmenteerd (en werk dat dan maar weer eens bij) ofwel je smeert het niet daar waar het hoort.

Daarbij zijn er zevenduizend manieren om het aan te brengen en je wilt natuurlijk wel de optie kiezen die het allerbest bij jouw gezicht past. Je wilt niet random die kwast met rode of roze poeder rond je hoofd slingeren met in je achterhoofd Carry Tefsen die gilt: “op goeeed geluuukkkk!!” – voor de jonkies onder ons, dat is ver voor jouw tijd. Scroll maar gewoon door 😉

Er is tegenwoordig zelfs een make-up look die heet “the cold face/girl/boy make-up trend” Dat is dus gewoon ook echt zo 🙂 Dan is het de bedoeling dat je eruit ziet alsof je heerlijk in de frisse kou hebt gekuierd en je helemaal glowing terugkomt met de blosjes op precies de juiste plekken. Zo’n helemaal lekker geconserveerd gezicht die lijkt alsof hij uit de vriezer komt. Zonder vlekjes en oneffenheidjes maar mét de rode koontjes. Hmm. Dat is geloof ik niet de realiteit van een hoofd dat uit de diepvries komt maar goed. Laat dat dan maar.

Blush kan veel toevoegen. Mits het goed gedoseerd en op de juiste plekken wordt aangebracht. Maar is het nou persé nodig? Ik denk het niet. Niet iedereen hoeft een roze of andersoortig gekleurde zweem over zijn gezicht te trekken als hij dat niet mooi vindt of niet wil.

Maar waarom zou je het dan wél willen? Decoratieve make-up is er om je gezicht meer te laten spreken (don’t hang me, ik gebruik vooral mijn eigen inzichten en opvattingen oké?). Om je mooie en sterke punten te accentueren of om wat kleur aan te brengen in je gezicht. Nou is blush niet bedacht om te doen lijken alsof je in de zon hebt gezeten (tenzij je de sunburned-look beoogd), daarvoor is een tan / bronzer bedacht. En deze bronzer kun je dan ook weer gebruiken als blush. Andersom kan dat dus niet.

Waar breng je de blush aan? En hoeveel. Regel (als we dan toch een regel willen noemen) 1: less is more. Pas op en kwast niet te kwistig. Rouge of blush is vaak erg gepigmenteerd en met sterke pigmenten wil je geen ruzie krijgen. Doe dus voorzichtig. Vaak plaats je de blush wat hoger in het gezicht maar dit is ook afhankelijk van de vorm van je gezicht natuurlijk. Het wemelt op het internet van de gezichtsvormen en blush tips. Dus wil je weten waar je dit precies aanbrengt; gooi het in google. Mijn tip? Experimenteer gewoon lekker en doe wat je mooi vindt. Maar doe het met mate 😉

Blush is er in verschillende variaties; bijvoorbeeld

  • Je hebt de ‘ouderwetse’ blush, in een geperste tablet in een blushdoosje.
  • Er zijn sticks die eruit zien als lipstick (zo’n hele dikke) en vaak voor meerdere doeleinden te gebruiken zijn (super handig voor onderweg),
  • er is crème blush in een potje of tubetje; deze vind ik ook erg fijn omdat hij zo lekker vermengd met de huid wanneer je hem uitblend met een dikke bufferkwast en deze is ook multifunctioneel te gebruiken
  • er is losse poeder (bijvoorbeeld die van minerale cosmetica)
  • je lipstick! Wanneer je de kleur van je lipstick ook in je blush terug wilt zien tip je drie kleine stipjes op je jukbeenderen, blend het mooi uit et voilá, looking gorgeous 😉 zonder gedoe!
  • tip: een crème blush breng je niet aan over een gepoederde huid. Dit doe je overigens ook niet met een crème concealer. Doe je dit wel dan ‘breekt’ of lijkt het korrelig het omdat je eigenlijk een dikkere laag aan het opbouwen bent.

Het voordeel van een crème achtige blush vind ik dat hij heel fijn is te doseren. Je kunt het niet snel verpesten. Wanneer je een poeder of een tablet vorm aanbrengt en deze is erg gepigmenteerd creeër je voor je het weet een stain, een vlek die lastig weer te corrigeren is. Voorzichtigheid en zuinigheid is dan dus geboden. Beter een kwastje extra dan eruit zien alsof iemand je tegen je wang heeft gemept.

Kort samengevat: blush kan prachtig zijn en multifunctioneel bovendien. Een mooie blush gaat een tijd mee en wanneer hij te gebruiken is voor verschillende dingen (oogschaduw, lipstick, blush) is hij niet gauw te duur. Soms denken we teveel in beperkingen en te weinig in mogelijkheden. Vaak is een product voor meerdere doeleinden te gebruiken. Dan heb je alleen even een tip nodig om hem in de spotlights te zetten. Uitproberen is het sleutelwoord voor bijna alle make-up dus ook voor deze. En qua kleur zou je kunnen gaan stoeien met lipsticks die je hebt; gebruik ze eens als blush om te kijken welke kleur goed matcht en mooi staat. Dan kun je later alsnog een blush aanschaffen in deze kleurenrange.

Ik wens je nog een mooie blozende 😉 dag!

Liefs!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: