De no make-up make-up look

Als er één trend is die maar niet meer weg te denken is dan is het wel de  “no make-up make-up look”. Dat is de makeup look waarbij het lijkt alsof je geen make-up draagt maar eigenlijk gewoon wel. Natuurlijke make-up noemen mensen dit ook wel. Met de nadruk op noemen want het is bijna onmogelijk om er gladgestreken en flawless uit te zien zonder een beetje hulp hier en daar.

Want hoewel we onze stinkende best doen om de slaap aan te tikken, we stress het liefst volledig elimineren en al zitten we de rest van ons leven zen in lotushouding op een Kabuki Berg, beter slaan we die Kabuki kwast rondom onze hoofdjes met een goede foundation. Dat zet meer zoden dan voor eeuwig uitgerust de wereld tegemoet te treden.

Is dit negatief? Neen beste mede make-upliefhebbers en flawless face lovers. Dit is niets anders dan de realiteit. Het is alleen wel zo dat de media ons willen laten geloven, honderdduizend cursussen en yogha retreats te boeken om er maar zo in balance als dat mogelijk is bij te lopen. Terwijl sommige dingen gewoon niet weggaan door ontspannen te zijn of uitgerust.

En daar, daar is dan weer een andere oplossing voor. Niet meteen een prik of een spuit, neen, gewoon een paar simpele tools om je bekkie een opfrisser te geven zodat de ergste tekenen van vermoeidheid of vlekkerigheid weg is.

Ik ben niet een hoogopgeleide beautyspecialist. Ik ben meer eentje van de praktijk die in Jip en Janneke taal die haar eigen jarenlange ervaring gebruikt om u hier een paar tips aan de hand te doen die volgens mijn eigen beleving wél werken. Hier komen ze op een rijtje:

De wenkbrauwen.

Ik heb wel eens het idee dat mensen niet door hebben hóe bepalend wenkbrauwen zijn voor de uitstraling van je gezicht. Ze kunnen je uiterlijk letterlijk maken of breken. Wanneer ik mezelf in een dolle bui opmaak als draq queen moet ik mijn wenkbrauwen ‘verplaatsen’. Daarvoor moet ik ze dus eerst weg zien te werken om ze vervolgens weer op te tekenen op een andere plaats op mijn gezicht. En het moment dat je je wenkbrauwen niet meer kunt zien is shocking. Dan heb je zo’n ontzettend uitdrukkingsloos hoofd dat je in principe flauw zou kunnen vallen voor de spiegel.

Om je wenkbrauwen iets voor je te laten doen is het belangrijk dat je ze überhaupt kunt zien. Dus bijtekenen, verven of wat dan ook is een must. Wanneer je zelf goede wenkbrauwen hebt maar ze zijn simpelweg te licht, verf ze eens en fall in love. Mijn wenkbrauwen zijn in principe vol genoeg maar omdat je ouder wordt worden je haartjes boven je ogen óók lichter. Ze verven tovert ze weer tevoorschijn. De ‘kale’ plekjes tussen de haartjes zijn dan eenvoudiger bij te tekenen dan een complete wenkbrauw. Wanneer je wilt weten waar je wenkbrauw moet beginnen en eindigen (wanneer je ze dus wel bijtekent) leg je een potlood tegen de zijkant van je neus aan recht omhoog wijzend naar je wenkbrauw. Daar begint hij. Vervolgens leg je hem langs je neus richting je wenkbrauw (zie het filmpje 1)

1. Op deze manier kun je zien hoe waar je wenkbrauw zou moeten beginnen en eindigen.

Hoe je je wenkbrauw vervolgens shaped is een beetje aan jezelf. Wat je mooi vindt. Wanneer we de trends volgen is het in deze tijd hip om de wenkbrauw natuurlijk te laten ogen. Dus niet een eikenprocessierups of een spaghettisliert boven je oog. Maar aangezien ik vooral graag predik dat er geen make-up regels bestaan blijf ik erbij dat je TE ALLEN TIJDE moet doen wat JIJ mooi vindt en waar JIJ je goed bij voelt.

Tot slot is het afstylen van zhe brow geen overbodige luxe. Of je hem nou gepoederd, getekend of geverfd hebt, een likje soapbrows of browgel is heel handig om ze mooi op hun plek te houden. Sowieso krijgt je wenkbrauw een prachtige lift wanneer je ze omhoog of in model kamt. Je brow lijkt er voller van en je hebt opeens veel meer haartjes dan daarvoor. Overigens is het aanbrengen van een wenkbrauw mascara óók een goed idee. Hiermee verf je de haartjes zelf in een donkerder kleur maar is dit gewoon afwasbaar. Zo style je ze, kleur je ze en blijven ze op hun plek. Vind je verven te heftig dan is dit best een goed alternatief 😊

Je huid.

Je huid is het allergrootste orgaan van je lichaam. Je huid neemt dan ook in je gezicht de grootste oppervlakte in en je kunt je voorstellen dat een onrustige, gevlekte of niet egale huid je onnodig vermoeid kan doen lijken.

Ik kan me nog zo mooi opmaken, wanneer ik de huid niet goed verzorg, oneffenheden wegwerk of een mooie foundation aangebracht heb dan leidt dat af van de mooi aangebrachte ooglook bijvoorbeeld. Of lippenstift.

Ik maak altijd éérst mijn ogen op omdat ik daarna eventuele fall out handig weg kan poetsen. Daarna doe ik primer op mijn gezicht en daarna de concealer en foundation.

Hoeveel iemand nodig heeft is natuurlijk per persoon verschillend. En de voorgeschreven regeltjes zijn wat mij betreft ook niet unaniem toepasbaar. Want een groene concealer kan dan wel roodheid wegnemen maar bij sommigen wordt het rood er juist grauwer van. En dat wil je dan net niet.

Beter is het om gewoon, heel eenvoudig, te proberen. Er zijn handige palletjes met verschillende kleurtjes erin (vaak standaard met twee huidkleurtjes, oranje en groen) zodat je op je gemakje kunt testen wat jou het meest oplevert.

Ik ben persoonlijk een groot fan van deze colour blockers omdat het de huid in mijn hele gezicht vaak rustiger laat lijken. Rondom mijn mond en op mijn kin ben ik vaak roder. Daar smeer ik dan een groene (smeerbare) creme op (ik heb bijvoorbeeld Make-up studio) en daaroverheen weer de foundation. Een rode huid rondom je mond en op je kin kan namelijk heel makkelijk de door jou uitgezochte lipstick verpesten. Wanneer je huid egaal is niet. Dan moet je hooguit rekening houden met je tandenkleur maar daarover straks meer.

Wanneer je huid eenmaal is zoals jij het wilt (het wegpoetsen van kraters en rimpels daargelaten, niet alles kan met de kwast natuurlijk) is het tijd voor de contour en de blush. Hiermee kun je de vorm van je gezicht wanneer je dat mooi vindt een beetje shapen. Langs de slapen en de zijkanten van je voorhoofd doet het bijna altijd goed. Daarvoor gebruik je een bronzer in een tint die goed bij je past. Wel een stuk donkerder dan je foundation.

Waar je voor op moet passen is dat je GEEN foundation gebruikt om je huid te bruinen. Dit doe je uitsluitend met bronzer, poeder of blush. Foundation is enkel bedacht om je huid een flawless impression te geven. De accenten breng je aan met iets anders.

Lippen.

Wanneer je lippen er smoezelig uitzien (lees velletjes of restjes lipstick) doet dit afbreuk aan je totale look. Goed verzorgde lippen lijken overbodig maar zijn dat niet. Smeer ze regelmatig lekker in met een verzorgende balsem en zie hoe fijn je mond dat vindt.

Voor een verzorgde no-make-up make-up look is lippenstift niet perse nodig. Een lippenbalsem volstaat prima, evenals een gloss of een naturel lipstick wanneer je dat fijn vindt.

Je ogen

De no make-up make-up look op je ogen is precies wat het zegt: er zit wel oogschaduw op, maar op een dusdanige manier aangebracht dat het natuurlijk oogt. Geopende ogen zie je doorgaans de hele dag. Zaak is dus ook dat je geopende ogen er zo uit moeten zien alsof je de hele wereld aankan.

Dit doe je door de schaduwen en de lichtere kleurtjes te manipuleren. Vrouwen van mijn leeftijd (en ik dus ook) hebben vaak last van overhangende oogleden. Wat er dan vaak gebeurt is dat je met geopende ogen eigenlijk geen fluit meer ziet van dat wat je erop smeert. Het valt weg in je huid.

Wat je dan moet doen is ofwel naar de plastisch chirurg, ofwel creatief zijn met de kleurtjes. Ik laat op het filmpje zien hoe je een kunstmatig ooglid aanbrengt. Ofwel, hoe je je ooglid verplaatst. Dit doe ik met een overdreven kerst make-up maar dit is uiteindelijk wel de truc.

Want wanneer je de schaduw met open ogen aanbrengt en juist boven je arcadeboog dan creëer je diepte. De binnenkant van je oog en je bewegende ooglid kleur je met een lichtere kleur in. Daarmee verplaats je als het ware je ooglid een beetje en creëer je een liftend effect.

2. Hier zie je hoe je je ooglid optisch groter laat lijken. Dit is mooi, maar ook vooral bij mensen zoals ik die overhangende oogleden hebben kun je hiermee een illusie creëren dat je oogleden groter zijn en je ogen dus meer open lijken. met een theelepeltje maak je deze cut crease overigens heel handig 😉

Omdat het een no-make-up make-up look moet lijken ga je dit natuurlijk niet met blauw en paars aanbrengen. Hiervoor gebruik je dan natuurlijke kleuren maar die wel donker genoeg zijn om schaduwen en lichtere delen te maken. Het aanbrengen van een fake ooglid noem je ook wel het maken van een cut-crease. Dit kun je zo heftig doen als je zou willen (net als in het filmpje -2) maar bij deze make-up look is het de bedoeling dit subtiel te doen. Het moet immers slechts een uitgeslapen illusie wekken en niet alsof je een masker op hebt.

Tot slot. Het gaat om het geheel. Met wenkbrauwen on fleek, je huid mooi egaal met hier en daar een blush of een tan, verzorgde lippen en subtiel opgemaakte ogen met de schaduwen juist aangebracht heb jij geen yogha meer nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: