Rust, Reinheid en Regelmaat

Het had een kopje kunnen zijn wat gaat over opvoeden, maar vandaag gaat het daar even niet over. Daarover schrijf ik wel op mijn andere blog, Just Breathe Happy (mocht je soms gek worden van je leven, lees daar vooral verder want ik word dat soms ook 😉 )

Anyways, rust, reinheid en regelmaat. De pijlers die vooral een rol gaan spelen naarmate we geen twintig meer zijn. Want dan kunnen we alles aan. Met make-up, zonder make-up, laat naar bed, niks van je gezicht afhalen wanneer je in je bed stapt, alcohol nuttigen tot je erbij neervalt, het kan allemaal zonder dat iemand het aan je lijkt te zien.

Maar er komt een moment dan kun je al deze privileges wel op je volwassen buikje schrijven. Dan zul je, hoe niet leuk ook, je moeten onderwerpen aan deze drie principes wanneer je je gestel er enigszins christelijk bij wilt laten lopen.

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam met een gemiddelde oppervlakte van 1,5 tot 2 meter! Dat is dus veel om voor te zorgen 🙂 Onze huid vraagt niet veel maar wel om íets. Je hoeft er niet op om te schrobben maar reiniging is wel degelijk belangrijk. Je gezicht houdt niet van make-up restjes voordat ze de slaap tegemoet treedt.

Ze vraagt niet om dure crèmes (al zijn ze lekker, een tikje vet of vocht is genoeg), niet om tien liter water per dag (maar wel genoeg om niet uit te drogen) en niet om de hele dag te pamperen (maar wel om te lief voor te zijn en te beschermen.) Daarnaast is stress wel een van de factoren die vaak meteen zijn weerslag heeft op ons lichaam en dus ook op onze huid.

Dat beschermen van ons grootste orgaan is misschien wel het belangrijkste wat we kunnen doen om onze huid zo lang mogelijk elastisch te laten zijn, wat er uiteindelijk voor zorgt dat we er zo uitgerust mogelijk uitzien. Teveel zonlicht zorgt voor onherstelbare doordat de collageen en elastine in onze huid beschadigd. Dat berokkent schade wat met geen poeder of zalfje weer te fiksen is.

Voorkomen is dus beter dan genezen. Bovendien is het niet alleen cosmetisch minder mooi maar loop je ook het risico op huidkanker doordat de celkern onherstelbaar beschadigd is geraakt. Smeren met een goede factor is dus absoluut geen overbodige luxe.

Je huid bestaat uit verschillende lagen en alleen op de bovenste laag hebben we een beetje invloed. De diepere lagen kunnen we eigenlijk niet bereiken met smeersels (behalve dan gebruik van een zonnefactor in onze crèmes, dit zorgt ervoor dat het schadelijke in zonlicht niet diep kan doordringen); dit kunnen we eigenlijk alleen beïnvloeden door juist dingen te vermijden die deze diepere lagen kunnen vernielen; zoals zonlicht of stress.

Wat we wél kunnen doen is lief voor onze huid zijn en deze bijvoorbeeld te reinigen voordat we die lekkere crème aanbrengen. Doe je dit niet dan smeer je een laag over een laag heen en dat helpt voor geen meter. Eerder verstop je je poriën dan juist en werk je huidirritaties of puistjes en meëeters in de hand.

Exfoliëren is ook fijn om je velletje zacht te houden. Doe dit alleen met mate en sta niet iedere dag op je gezicht te rossen. Exfoliëren kan door gebruik te maken van een scrub (fijne korreltjes in een crème) of met een middel wat gebruik maakt van (fruit)zuren zodat het bovenste laagje voorzichtig losgeweekt wordt en afgespoeld wordt. Klinkt eng, is het niet. Wel lekker. Al moet je in beide gevallen na het scrubben of exfoliëren niet meteen met je gezicht in de zon gaan zitten omdat deze nu natuurlijk extra gevoelig is.

Ik vergelijk de huid wel eens met een spons. Ze neemt alles op. Zaak dus om op te letten wát je smeert en waarmee. En te zorgen dat je huid beschermd blijft en goed gehydrateerd. Goed hydrateren doe je door genoeg te drinken en door een crème te gebruiken die fijn aanvoelt op je huid.

Uiteindelijk zijn het de drie begrippen die ervoor zorgen dat we er op ons best uitzien. En nee, niet alles is te tackelen en te voorkomen. Want rust komt niet op afroep en regelmaat ook niet altijd. We hebben nou eenmaal niet altijd invloed op dat wat ons treft. Het leven is niet een opsomming van rust, reinheid en regelmaat. Waar hebben we dan wél invloed op? Op hoe lief we voor onszelf zijn. En jezelf goed verzorgen hoort daarbij. Tenslotte doet je lichaam ook zijn of haar best voor jou 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: