Kleuter met Make-up

Ik was een kleuter met make-up. Daarna werd ik een tiener met make-up. En nu, nu ben ik een volwassene met make-up…

Natuurlijk heb ik nu de vrijheid om te doen en te laten wat ik wil maar is dat ook altijd zo geweest? Ik kan hierop volmondig JA beantwoorden. En wat ben ik daar eigenlijk altijd gezegend mee geweest.

Er worden veel vooroordelen aan cosmetica toegekend. Dat je er snel sloerderig of sletterige uit zou zien. Dat je er uitzag als een zieke kip, dat je je mooie gezichtje wegwerkte en dat je het allemaal niet nodig hebt.

Alleen met de laatste zin ben ik het eens. Inderdaad. Make-up is allesbehalve een levensbehoefte. En nu we in een wereld leven waarin we fotoshop het liefst in een jar zouden hebben kan het misschien een noodzaak worden terwijl het een plezier zou moeten zijn…

Maar, wanneer je kinderen de vrijheid geeft om te experimenteren en zich uit te leven met kleur en zichzelf zie ik daar geen kwaad in. Ik kan me nog herinneren dat ik in de vijfde klas zat (toen nog vijfde klas- dat was letterlijk in de vorige eeuw 😉 ) ik was dus elf, met een mascaraatje mijn wimpers bijna onzichtbaar zwart had gemaakt en op de klassenfoto ging. Oh, ik voelde me zo’n beautyqueen!

Later op de klassenfoto was daar natuurlijk nul van te zien maar ik herinner me het gevoel nog zo goed. Toen ik naar de eerste klas van de middelbare school ging beweerde ik bij hoog en bij laag dat ik nóóit make-up zou gaan dragen naar school. Ik bleef puur natuur… Yeah right. Echt not. Ik gok dat ik de eerste week al met knetteroranje oogschaduw en zwarte randjes om mijn ogen naar school ging…

En mijn ouders? Die lieten me geworden. Die lieten me mezelf zijn. Hoe ik er ook bij liep. En nu? Ik waardeer dat enorm! Ik ben blij dat ik mezelf mocht ontdekken. Dat ik mocht experimenteren en uitproberen wat ik leuk vond, wat ik kon en waar ik uiteindelijk goed in werd.

Nu ben ik in de veertig en nog net zo gefascineerd met wat make-up met je kan doen. Ik geloof dat het je humeur kan beïnvloeden, dat je jezelf er mooier van kan voelen maar ook, het gevoel van vrijheid wanneer je in je bed kruipt met een schoon gezicht. Want ook dát hoort erbij natuurlijk.

Jezelf ontdekken, je smaak ontwikkelen en er mógen zijn, zijn wat mij betreft onbetaalbare dingen. En kinderen zichzelf laten ontdekken, zelfs met een make-up doos in de hand hoort daar wat mij betreft helemaal bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: